«
1 moria » (par les Bénédictins de St. Maur, 1733–1736), dans
du Cange,
et al.,
Glossarium mediae et infimae latinitatis, éd. augm., Niort : L. Favre, 1883‑1887, t. 5, col. 520c.
http://ducange.enc.sorbonne.fr/MORIA1
1. MORIA.
Carnes de Moria, hoc est, animalium ex quovis morbo mortuorum, carnes
morticinæ. Statuta Massil. lib. 2. cap. 33 :
Constituimus ut nullus macellarius
vendat in Massilia scienter carnes hircinas vel caprinas... vel carnes de Moria, nec
carnes leprosas, vel infirmas, etc.
Statuta Avenion. MSS. :
Item
statuimus quod carnes vitiatæ vel carnes de Moria, vel porci granati, vel leprosi non
vendantur in macello crudæ vel coctæ.
Veteribus Gallis
Morie, Damnum quod
morte accidit. MS. :
Et ne fut mie grand Morie,
S'elle morut, ne grand pechié.
Vide
Morina.
P. Carpentier, 1766.
◊ Nostris
Mornie vel
Morine et
Murie. Stat. ann. 1379. tom. 6. Ordinat. reg. Franc. pag. 616.
art. 6 :
Nul bouchier ne pourra vendre char de Mornie.
Sed legendum videtur
Morine, ut in Stat. ann. 1360. tom. 7. earumd. Ordinat. pag. 253. art. 3. Aliud
ann. 1381. eod. tom. 6. pag. 607. art. 2 :
Aucunes chars ou poissons corrompuz,
infectueux ou de Murie ne soient vendu. Char de Murie,
in Constit. civit. Tull.
ann. 1297. ex Reg. A. Chartoph. reg. ch. 1. Ital.
Moria, morbus, lues.