« »
 
[]« 1 moria » (par les Bénédictins de St. Maur, 1733–1736), dans du Cange, et al., Glossarium mediae et infimae latinitatis, éd. augm., Niort : L. Favre, 1883‑1887, t. 5, col. 520c. http://ducange.enc.sorbonne.fr/MORIA1
1. MORIA. Carnes de Moria, hoc est, animalium ex quovis morbo mortuorum, carnes morticinæ. Statuta Massil. lib. 2. cap. 33 :
Constituimus ut nullus macellarius vendat in Massilia scienter carnes hircinas vel caprinas... vel carnes de Moria, nec carnes leprosas, vel infirmas, etc.
Statuta Avenion. MSS. :
Item statuimus quod carnes vitiatæ vel carnes de Moria, vel porci granati, vel leprosi non vendantur in macello crudæ vel coctæ.
Veteribus Gallis Morie, Damnum quod morte accidit. MS. : []
Et ne fut mie grand Morie,
S'elle morut, ne grand pechié.
Vide Morina.
P. Carpentier, 1766.
Nostris Mornie vel Morine et Murie. Stat. ann. 1379. tom. 6. Ordinat. reg. Franc. pag. 616. art. 6 :
Nul bouchier ne pourra vendre char de Mornie.
Sed legendum videtur Morine, ut in Stat. ann. 1360. tom. 7. earumd. Ordinat. pag. 253. art. 3. Aliud ann. 1381. eod. tom. 6. pag. 607. art. 2 :
Aucunes chars ou poissons corrompuz, infectueux ou de Murie ne soient vendu. Char de Murie,
in Constit. civit. Tull. ann. 1297. ex Reg. A. Chartoph. reg. ch. 1. Ital. Moria, morbus, lues.