« »
 
[]« Carpeia » (par C. du Cange, 1678), dans du Cange, et al., Glossarium mediae et infimae latinitatis, éd. augm., Niort : L. Favre, 1883‑1887, t. 2, col. 181c. http://ducange.enc.sorbonne.fr/CARPEIA
CARPEIA, Portio cibaria Monachica, sic dicta, ut videtur a Carpia, nostris Charpie, seu linteolo minutissime carminato et dissecto, quod carnes minutatim instar Carpiæ concidantur, Minutal. Nam scribit Octavius Ferrarius in Origin. Ital. Carpionare esse pisces aceto et aliis speciebus condire. Chron. Abbatiæ S. Trudonis lib. 13 :
Primum ferculum in mensa erat, quæ vocari potest Carpeia de sicco pisce, eo quod minutatim carperetur et minutatim cum ovis concisis cum pipere superspargeretur.
Statuta antiqua Canonicorum S. Quintini in Viromanduis :
Venationem, volatilia, Carpeiam cum frisia, 2. membra pulli, etc.
Rursum :
In Carpeia, dimidius porcus, 1. aries, 250. ova cum pipere.
Idem quod Karpita, de qua voce infra. Vide Carpia.
P. Carpentier, 1766.
Vulgo Hachis, olim Carpant. Lit. remiss. ann. 1366. in Reg. 97. Chartoph. reg. ch. 89 :
Ledit Colart prist un plançon en disant audit Nicaise, que s'il en disoit plus mot ne demi, il le especeroit dudit plançon, ainsi comme un Carpant.