« Galatina » (par les Bénédictins de St. Maur, 1733–1736), dans , et al., Glossarium mediae et infimae latinitatis, éd. augm., Niort : L. Favre, 1883‑1887, t. 4, col. 012c. http://ducange.enc.sorbonne.fr/GALATINA
GALATINA. Willelm. Brito lib. 10. Philip. :
Barthius Crassum jus intelligit, quod infusum pro conditura piscibus, carnibus eorum diutius saporem et vigorem servat. Germani tale quid Gallardam aut Gallartem dicere solent.Millia salmonum murenarumque ministratBritigenis, quos inde procul commercia mittuntCharta diu, dum servat eis Galatina vigorem.
P. , 1766.
◊ Comput. Ms. ann. 1244 :
De duodecim lampredis portatis in Galatina apud Parisios de mandato domini comitis, cxv. sol. vj. den. Galationeet Galentine, Jus concretum e piscibus vel carnibus elixis, vulgo Gelée, in Poem. de la Rose ubi de comessatore :
Mirac. Mss. B. M. V. lib. 1 :Et de maintes viandes taste,En post, en rost, en sausse, en paste,En friture, en Galatine,Quand entrer peut en la cuisine.
Bouce pourcoi cante matines,Quant li cuers met en Galentines,Grans bars, grans lux et grans lamproies.