« »
 
[]« Vipa » (par les Bénédictins de St. Maur, 1733–1736), dans du Cange, et al., Glossarium mediae et infimae latinitatis, éd. augm., Niort : L. Favre, 1883‑1887, t. 8, col. 346b. http://ducange.enc.sorbonne.fr/VIPA
VIPA, Vippa, Gall. Rotie, soupe au vin. Hermolaus Barbar. lib. 5. cap. 65. Corollarii in Dioscoridem :
Erat veteribus jentaculum buccea ex vino, quod genus Barbari a vino et pane Vippam vocant.
Buschius de Reformat. Monast. lib. 3. cap. 31. apud Leibnit. tom. 2. Script. Brunsvic. pag. 934 :
Ad cellarium suum eum secum sumsit, ubi Vipam bonam de vino factam eum comedere et bibere fecit.
P. Carpentier, 1766.
Manuale sacerdot. diœc. Ambian. edit. ann. 1554. ubi de Ritu matrim. fol. 17 :
Pane et vino benedictis, faciat sacerdos tres Vippas : unam pro seipso, secunda [] datur sponso et sponsæ partim, tertia datur circumstantibus. Post presbyter bibit et dat sponso et sponsus sponsæ, similiter circumstantibus. Quo facto aspergit aquam benedictam super thalamum et super sponsum et sponsam.