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SALSA 1, SALSA 2, SALSA 3.
[]« 1 salsa » (par C. du Cange, 1678), dans du Cange, et al., Glossarium mediae et infimae latinitatis, éd. augm., Niort : L. Favre, 1883‑1887, t. 7, col. 286a. http://ducange.enc.sorbonne.fr/SALSA1
1. SALSA, Salcia, Condimentum, Gallis Sauce. Auctor Breviloqui :
Salcia, dicitur a salsus, quod Salsa.
Poema MS. infimi ævi :
Salvia, serpillum, piper, allia, sal, petrosillum,
His bona fit Salsa, vel fit sententia falsa.
Joan. Hocsemius in Adolpho a Marka Episc. Leodiensi cap. 4 :
Satis risum fuit de cognominibus, quæ carnes bovinas cum propria sua Salsa notabant.
Loquitur de duobus Scabinis Francofurtensibus, quorum alter Caro bovina, alter Allium [] appellabatur. Transactio inter Abbatem et Monachos Crassenses ann. 1351 :
Quotiescumque fit aliqua Salsa ad opus dicti Monasterii, in qua sit panis necessarius, etc.
Menoti Serm. fol. 113. v° :
Facientes Salsas si friandes, qu'on y mangeroit une vieille savate.
In Statutis MSS. Speciariorum Parisiensium recensentur hæ salciæ :
Saulce cameline, saulce vert, saulce rappée, saulce chaude, saulce à composte, saulce moustarde, etc.
P. Carpentier, 1766.
Salse, in Charta ann. 1543.
les Bénédictins de St. Maur, 1733–1736.
Salsa Camelina. Ordinat. super ordine mensar. Dalph. tom. 2. Hist. Dalph. pag. 312 :
Item, volumus quod fiat unum intromeysium... de linguis boum,... et dictæ linguæ sint paratæ in rosto cum Salsa camelina.
P. Carpentier, 1766.
Stat. pour les Saussiers et moustardiers ann. 1394. in Lib. 1. Statut. artif. Paris. ex Cam. Comput. fol. 327. r° :
Quiconques s'entremettra de faire Sausse, appellée Cameline, que il la face de bonne cannelle, bon gingembre, de bons cloux de girofle, de bonne graine de paradis, de bon pain et de bon vinaigre..... Quiconque fera sausse, appellée Jeuce, que il la face de bonnes et vives admandes, de bon gingembre, de bon vin et verjus.
les Bénédictins de St. Maur, 1733–1736.
Salsa Crocea, Viridis, in Statutis Monast. S. Claudii ann. 1448. pag. 82 :
Idem pittantiarius ministrare debet...... carboneas et pecias lardi ministrari solitas, cum Salsis croceis et viridis ad prædictas carnes congruentibus.
Medic. Salernit. edit. 1622. pag. 150 :
Ex foliis ejus (oxalidis) contusis cumque omphacio vel vino albo commistis fit Salsa viridis.
P. Carpentier, 1766.
Salsa Pictavina, in Mirac. B. M. V. lib. 3 :
Tant i metent à la foie
De gingembre et de chitoual,
De gerofle et de garingal....
Pour faire Sausses Poitevines,
Ne por faire pinchemorilles, etc.
[]« 2 salsa » (par les Bénédictins de St. Maur, 1733–1736), dans du Cange, et al., Glossarium mediae et infimae latinitatis, éd. augm., Niort : L. Favre, 1883‑1887, t. 7, col. 286b. http://ducange.enc.sorbonne.fr/SALSA2
2. SALSA, Quæ Salsis seu condimentis inserviunt, videlicet piper, sinapi, etc. Gall. Assaisonnement. Computus ann. 1324. tom. 1. Hist. Dalph. pag. 132. col. 2 :
Item a tempore computi nuper elapsi misit dom. Mariæ de Saletes in diversis quantitatibus de espiciis et de Salsa et de aliis sibi necessariis, etc.
Vide Salsamentum.
[]« 3 salsa » (par les Bénédictins de St. Maur, 1733–1736), dans du Cange, et al., Glossarium mediae et infimae latinitatis, éd. augm., Niort : L. Favre, 1883‑1887, t. 7, col. 286b. http://ducange.enc.sorbonne.fr/SALSA3
3. SALSA, Salsamentum, carnes salsæ, Gallice Saline. Litteræ Henrici VIII. Regis Angliæ ann. 1530. apud Rymer. tom. 14. pag. 369 :
Boum, ovium, vitulorum, Salsarum, piscium, seu aliorum victualium, etc.
Ubi forte omissa est vox carnium.